Viisutaikaa – ja yllätyksiä

Ensimmäinen, upea semifinaali

No mutta heipä hei! Edellisessä kirjotuksessa tuli jo runsaasti hehkutettua sitä, kuinka järjettömän kovatasoinen ensimmäinen semifinaali tulisi olemaan. No, sitähän se todella olikin. Upeiden biisien ja esitysten kavalkadi, joista kymmenen parasta eteni jatkoon, osa hyvinkin yllättävästi.

Tässä postauksessa käyn läpi jokaisen esityksen yksitellen ensimmäisestä semistä. Ennakko 2. semifinaalista, joka käydään Lissabonin Altice Arenalla torstaina, nähdään poikkeuksellisesti huomenna!

Puhun muutaman sanasen jokaisesta esityksestä, sen jälkeen annan jokaiselle esitykselle kouluarvosanan, joka on yhdistelmä biisin tasosta, livelaulusta, esiintymisestä, valoista, puvuista yms. Ilman sen kummempaa jauhantaa, mennään itse asiaan!

Ensimmäisen semin yhteenveto

(all photos: Andres Putting (eurovision.tv))

1. Azerbaidzan (Aisel – X My Heart) (ei jatkossa)

Aisel pistettiin siihen kaikista kovimpaan paikkaan, hän aloitti ensimmäisen semifinaalin, eli oli kokonaisuudessaan ensimmäinen esiintyjä tämän vuoden viisuissa. Se on todella paha paikka kelle tahansa.

Hän selvisi kuitenkin kunnialla pahasta paikasta. Hän lauloi hyvin, kontakti yleisöön ja kameraan oli kunnossa, mutta mikä homman hänen kannaltaan valitettavasti ratkaisi, oli liian keskinkertainen kappale. Uskon, että toisesta semifinaalista (jossa taso ei ole läheskään näin kova) Aisel olisi mennyt jatkoon. Tällä kertaa Aisel ja Azerbaidzan joutuivat pettymään.

ARVOSANA: 8-

2. Islanti (Ari Olafsson – Our Choice) (ei jatkossa)

Puuduttavaa, puuduttavaa ja vielä kerran puuduttavaa. Sitä oli Islannin esitys ja ennen kaikkea biisi. No, kyllähän jokaisiin viisuihin täytyy se kiintiömaailmanparannusbiisi saada, mutta tämä oli jopa siinä kategoriassa yksi kaikkien aikojen heikoimpia.

Se on sinänsä erittäin suuri pettymys ja harmin paikka, koska Ari on aivan mieletön laulaja, joka omaa upean äänen ja omintakeisen soundin, etenkin korkeammissa äänissä. Niin loistava laulaja ansaitsee huomattavasti paremman kappaleen. Ainoat plussat tulevat nimenomaan Arin taidoista.

ARVOSANA: 5+

3. Albania (Eugent Bushpepa – Mall) (jatkossa)

Toivoin tiistai-illan viisuhuumaan yllätyksiä ja niitä todellakin sain! Voisinpa sanoa, että oikeastaan kukaan viisuihin hieman enemmän ennakkoon perehtynyt ihminen ei ollut pistänyt ennakoissaan Albanian Eugentia jatkoon. En myöskään minä. Hienoa kuitenkin, että Albania nähdään pitkästä aikaa viisufinaalissa!

Eugent on kuitenkin jatkossa, ja täysin ansaitusti! Biisi on sympaattinen, (pisteet myös siitä, että tänä vuonna Albania ei kääntänyt kappalettaan englanniksi) Eugentin laulu oli ehdottomasti on point ja esityksessä oli kaiken kaikkiaan jokainen palanen kohdallaan. Eugent jos joku, osaa kameran ja yleisön kanssa käyttäytyä juuri niin kuin pitää. Great job Albania!

ARVOSANA: 8,5

4. Belgia (Sennek – A Matter Of Time) (ei jatkossa)

En olisi koskaan uskonut sanovani näitä sanoja; Belgia ei ole finaalissa. Vedonlyöjien kirjoissa varmana jatkoonmenijänä pidetty belgialainen joutui pettymään raskaasti eilisen semifinaalin jälkeen. Myös itse pidin Sennekin jatkoonmenoa varmana. Nämä ovat kuitenkin niitä kuuluisia yllätyksiä, jotka tekevät elämästä mielenkiintoisempaa.

Miksi Sennek nyt sitten karsiutui? En ymmärrä sitä itsekään. Sennek esitti upean kappaleensa erittäin varmasti, missaamatta nuottiakaan, mutta kappale ”A Matter Of Time” ei vain nyt tainnut olla Euroopan kuppi teetä. Ainoat negatiiviset puolet mielestäni löytyivät esityksestä ja visuaalisesta ilmeestä. Sennekin asu oli ehdottoman 0/5 tasoa ja tarkoituksella pelkistetty esitys ei ilmeisesti toiminut kansan silmissä. Suuren suuri pettymys viime vuonna loistosijoituksista nauttineelle Belgialle.

ARVOSANA: 8

5. Tšekki (Mikolas Josef – Lie To Me) (jatkossa)

Badabum ja näin on Tšekin hurmuripoika finaalissa! Mikolas Josef kappaleineen on kuulunut tämän vuoden viisujen ennakkosuosikkeihin oikeastaan valinnastaan lähtien. Luulenpa, että kukaan ei yllättynyt Mikolasin jatkoonmenosta.

Ja tämä hurmuripoika osaa hommansa. Hän veti selkävaivoistaan huolimatta erittäin kovan show’n ja villitsi myös Lissabonin liveyleisön. Esitys on tarkkaan mietitty ja toimii kokonaisuutena erittäin hyvin. Mikolasin livelaulussa on ehkä parantamisen varaa, ennen kaikkea matalissa äänissä. Nämä ovat kuitenkin vain pieniä nyansseja, kokonaisuutena Tšekillä on kasassa toimiva paketti!

ARVOSANA: 8,5

6. Liettua (Ieva Zasimauskaite – When We’re Old) (jatkossa)

Ja lisää yllätyksiä! Liettua lähti tämän vuoden viisuihin rauhallisella ja koskettavalla kappaleella, kenties hieman viime vuoden voittaja Salvador Sobralin jalanjäljissä? Se selkeästi toimii Euroviisuissa.

Ieva lauloi aivan upeasti ihanan kappaleensa. Tästä biisistä en ensi kuulemalta (n. pari kk sitten) pitänyt oikeastaan juuri lainkaan, mutta mitä lähemmäs viisuja ollaan tultu, olen lämmennyt tälle biisille. Se on kaunis ja ennen kaikkea erittäin tunteikas. Ieva on loistava tulkitsija ja esitys on kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin hieno.

ARVOSANA: 9-

7. Israel (Netta Barzilai – Toy) (jatkossa)

Nyt emme jatka yllätysten linjalla. Netta Barzilai on kilpailun yksi suurimmista ennakkosuosikeista ja hänen biisinsä ”Toy” on hurmannut Eurooppaa julkaisustaan lähtien. Jälleen kerran yksi akti, minkä jatkoonmeno ei varmasti yllättänyt ketään.

Netta ei kyllä jättänyt ainakaan minua missään nimessä kylmäksi. Hän esitti hauskan kappaleensa tutun energisesti ja asenteella. Biisi on erittäin erikoinen, joten ymmärrän, jos se ei aivan jokaiseen uppoa, mutta se on mielestäni juuri sitä, mistä Euroviisuissa on kyse; omalaatuista, originaalia musiikkia. Netta lauloi itse livenä hyvin, taustalaulujen nuotissa pysymisessä on runsaasti tekemistä. Siinä kenties sitten parannettavaa lauantaille.

ARVOSANA: 8,5

8. Valko-Venäjä (Alekseev – Forever) (ei jatkossa)

Tämän vuoden viisuissa Valko-Venäjä lähti selkeästi kävelemään viime vuoden Bulgarian Kristian Kostovin jalanjälkien perässä. Viisuihin lähetettiin nuori poika voimaballadin kera. Erotuksena näiden välillä oli se, että Bulgarialla se toimi, Valko-Venäjällä ei.

Alekseevillä on ollut vaikeuksia livelaulantansa kanssa aivan alusta lähtien, eilisessä lähetyksessä laulu ei ollut kohdallaan, mutta hän oli parantanut harjoituksista kuitenkin. Alekseevin laulusoundi on kuitenkin niin rasittavaa kuunneltavaa (biisistä puhumattakaan), että Valko-Venäjällä ei ollut mitään asiaa finaaliin tänä vuonna.

ARVOSANA: 5,5

9. Viro (Elina Nechayeva – La Forza) (jatkossa)

Viro lähti tämän vuoden viisuihin voittamaan. Se on ollut selvää kappaleen valintahetkestä lähtien. Elina Nechayeva kappaleineen on lyönyt itsensä läpi ihmisten sydämiin jo ennen viisuja ja teki sen nyt lopullisesti tiistaisessa semifinaalilähetyksessä.

Elinan laulu oli kohdallaan, kuten olettaa saattaa. Biisi on hieno, joskaan toisiin vastaavanlaisiin oopperakappaleisiin verrattuna se ei tarjoa juurikaan mitään uutta. Elinan esitys on erittäin yksinkertainen, jossa suurin rooli on valoilla, joilla heijastetaan erilaisia kuvioita Elinan valtavaan mekkoon. Tästä esityksestä voi olla montaa mieltä, omasta mielestäni se on hieman tylsä.

ARVOSANA: 7,5

10. Bulgaria (Equinox – Bones) (jatkossa)

Bulgarian ja Yhdysvaltojen laulutaiturit yhdistävä lauluyhtye Equinox kilpailee viisuissa modernia popmusiikkia edustavalla ”Bones” -kappaleellaan. Heidän jatkoonmenoa pidettiin suhteellisen varmana ja finaalipaikan he myös saavuttivatkin.

Equinoxin esitys oli erittäin elegantti ja hieno. Jokainen yhtyeen jäsenistä laulaa upeasti ja täysin nuotilleen. Biisi on upea ja on täydellinen osoitus siitä, kuinka hyvin Bulgarian viisudelegaatiolla menee. Viime vuosien biisit ovat olleet huikeita ja menestys erittäin hyvää. Tänä vuonna voisi kenties olla voiton paikka? En pistäisi pahitteeksi.

ARVOSANA: 9,5

11. Makedonia (Eye Cue – Lost And Found) (ei jatkossa)

Voi pettymyksen pettymys. Se on varmasti Makedonian viisufanejen päällimmäinen fiilis. Makedonia lähetti viisuihin yhden maansa tunnetuimmista yhtyeistä, Eye Cuen. Biisi on erittäin omintakeinen, se ei uponnut Euroopalle tällä kertaa.

Makedonian esityksestä puuttui kaikki. Kaikki oli täysin hukassa. Biisi on levyltä kuunneltuna erittäin hieno ja erikoinen, livenä se oli ainoastaan myötähäpeää aiheuttava. Puvustus, lavastus, valaistus – kaikki menivät vihkoon. Biisi ei saanut ansaitsemaansa esitystä. Ei jatkoon, eikä olisi missään nimessä sinne pääsylippua ansainnutkaan.

ARVOSANA: 5

12. Kroatia (Franka – Crazy) (ei jatkossa)

Vuoden 2018 Iveta Mukuchyan. Näin ollaan Frankan viisuesitystä kuvailtu esimerkiksi YouTubessa. Kappale Crazy on hyvin erilainen verrattuna siihen, mitä Kroatialta ollaan totuttu viisuissa näkemään. Se ei valitettavasti riittänyt tänä vuonna.

Franka lauloi hienosti ja pidän itse kappaleesta erittäin paljon. Joku kuitenkin esityksestä jäi puuttumaan, se oli hieman tylsä. Ja kun kappale ei mikään varsinainen ”Bohemian Rhapsody” tapahtumamäärältään ole, jäi kokonaiskuva hieman laimeaksi. Tämä luultavasti olikin selitys Frankan karsiutumiselle. Valitettavaa, mutta jotenkin kuitenkin ansaittua.

ARVOSANA: 7

13. Itävalta (Cesar Sampson – Nobody But You) (jatkossa)

Moni ei ollut viemässä Cesaria jatkoon kovatasoisesta ensimmäisestä semifinaalista, mutta minä olin yksi harvoista, joka tähän upeaan biisiin ja artistiin uskoi. No, se siitä itsensä hehkuttamisesta. Cesar ansaitusti jatkossa.

Esitys oli erittäin hieno. Cesar oli kuin jonkinlaisessa avaruusaluksessa, lähes Altice Arenan katossa (okei, pientä liioittelua, mutta you get the point). Hän lauloi upeasti ja kaiken kaikkiaan hänen esitys oli erittäin toimiva paketti, joka ansaitsi ehdottomasti paikkansa lauantaisessa finaalissa. Hyvä Itävalta, hyvä Cesar, hyvä Eurooppa!

ARVOSANA: 9

14. Kreikka (Yianna Terzi – Oniro Mou) (ei jatkossa)

”Greece has been robbed!” Tämä oli erittäin monen viisufanin viesti eilisen semifinaalin jälkeen. Etenkin hc-viisufanien suosikkeihin kuulunut Yianna Terzi ei onnistunut viemään Kreikkaa finaaliin kovista odotuksista ja hienosta kappaleestaan huolimatta.

Kun tämä kappale julkaistiin, rakastuin siihen heti. Kävi kuitenkin juuri niin, miten pelkäsin. Biisi ei vain yksinkertaisesti toimi livenä yhtä hyvin kuin levyltä kuunneltuna. Yianna ei saanut kapturoitua samanlaista magiaa live-esitykseensä, kuin mitä studioversiosta löytyy. Esitys myös oli valitettavasti myös todella tylsä. Odotin Kreikalta finaalipaikkaa, mutta valitettavasti ei vain riittänyt.

ARVOSANA: 7

15. Suomi (Saara Aalto – Monsters) (jatkossa)

ME OLLAAN FINAALISSA! NYT SE TORI VARAUKSEEN! SAARA TEKI SEN! SAARA TEKI SEN, MITÄ HÄNELTÄ ODOTETTIIN, MITÄ HÄNELTÄ VAADITTIIN! GO SAARA!

Ja sitten taas normalisoidutaan. Saara veti kaiken kaikkiaan kerrassaan upean show’n, ja ei tarvitse yhtään vetää turhaan kotiinpäin sanoessani, että Saara oli yksi illan parhaita. Laulu oli kohdallaan, tanssi ja koreografiat olivat kohdallaan ja biisi riittää. Se ei ole mikään maailman hienoin biisi, mutta se on hyvä poppibiisi kaikin puolin. Saara on aivan mieletön esiintyjä ja tulkitsija, joka ansaitsee nauttia jokaisen sekunnin lauantaisesta finaalista!

ARVOSANA: 9,5

16. Armenia (Sevak Khanagyan – Qami) (ei jatkossa)

Armenia lähti tänä vuonna viisuihin ensimmäistä kertaa kappaleella, joka oli sataprosenttisesti armenian kielellä esitetty. ”Qami” -kappale kertoo tuulesta, tuulikoneita ei kuitenkaan lavalla nähty. Ihme kyllä, olemmehan sentään Euroviisuissa. Savua nähtiin senkin edestä.

Sevak lauloi hyvin, esitys oli mielestäni hieno, kappaleessa on jotain upeaa mystiikkaa ja magiaa, joka olisi varmasti vienyt Armenian finaaliin toisesta semifinaalista. Ensimmäisen semin taso oli yksinkertaisesti vain liian kova. Valitettavasti. Mielelläni olisin Sevakin nähnyt finaalissa. Tuuli puhaltaa Armenialle nyt hieman väärästä suunnasta, unfortunately.

ARVOSANA: 8

17. Sveitsi (Zibbz – Stones) (ei jatkossa)

”No I ain’t throwing stones, no I ain’t throwing stones”. Minäkään en heitä Sveitsiä kivillä, vaikka suuri pettymys eilinen esitys ja ennen kaikkea lopputulos Sveitsille olikin. Poprock -meininki ei tällä kertaa kantanut.

Kappale ”Stones” on mielenkiintoinen ja mielestäni toimiva, vaikkakin on yksinkertainen. Livenä se ei kuitenkaan päässyt uomiinsa. Zibbz -duo vaikutti kokonaisuudeltaan vaisulta ja esitys ei ”lähtenyt lentoon” missään vaiheessa. Miksi näin? Miksei lavalla nähty upeaa valoshow’ta tai vaikka jonkinlaisia muita erikoisefektejä? Soihtu siellä nähtiin, mutta se ei riittänyt.

ARVOSANA: 7

18. Irlanti (Ryan O’Shaughnessy – Together) (jatkossa)

Irlannin herkkä ja kaunis kappale ja esitys hurmasivat monet jo ennen viisuja. Nyt se hurmasi kuitenkin koko Euroopan. Moni ei ollut Irlantia viemässä finaaliin, itse uskoin tähän alusta saakka, kerrankin voin sanoa olevani oikeassa, heh. Annoin Irlannille jopa äänen eilisessä semifinaalissa. Niin söpö tämä on!

Esitys on yksinkertaisesti niin järjettömän suloinen, että se sulattaa kyllä jokaisen sydämen. Esityksessä kaksi miespuolista tanssijaa näyttelevät pariskuntaa ja tämä kaikki toteutetaan niin upealla tavalla, että se herkistää kotisohvalla aivan melkein kyyneliin saakka. IRLANTI ON FINAALISSA, KIITOS EUROOPPA! <3

ARVOSANA: 10

19. Kypros (Eleni Foureira – Fuego) (jatkossa)

Tulta ja lämpöä ei Kyproksen viisuesityksestä puuttunut, niin kuin olettaa saattoi. Eleni Foureira tanssijoineen sai varmasti jokaisen heittelemään kotonaan (ainakin mielessään) jonkinasteisia tanssiliikkeitä. Ennakkosuosikkina finaaliin hänkin.

Elenin esityksessä oli kyllä kaikki kohdallaan. Tanssiliikkeet tulivat kuin koneelta, pyrotekniikka siivitti tämän esityksen ja biisin lentoon viimeistään viimeisen kertosäkeen aikana. Livelaulannassa voisi olla parantamisen varaa, mutta toisaalta, enpä itse noiden tanssiliikkeiden jälkeen saisi varmaan edes sanaa suustani. Loistava esitys, loistava biisi!

ARVOSANA: 9+

Loppusanat

Ensimmäinen semifinaali tarjosi juuri sitä, mitä osasin odottaa ja toivoakin. Paljon upeita suorituksia, esityksiä ja hienoja yllätyksiäkin! Toivottavasti niitä nähdään lisää torstaina. Varmasti nähdäänkin!

Palataan asiaan huomenissa, 2. semifinaaliennakon myötä, silloin ruoditaan jälleen omat veikkaukseni jatkoonmenijöistä, huomiseen!

-Laurell

 

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *