Korona – viihdealan katastrofi

Keikaton kesä – vai sittenkin koko vuosi?

Koronaviruspandemia ja sen mukanaan tuomat rajoitukset ovat sotkeneet useiden alojen pasmat. Voisin jopa sanoa, että suurimman osan aloista. Musiikkiala ei ole poikkeus. Se on itse asiassa yksi pahiten nykytilanteesta kärsivistä aloista.

Hallituksen päätös jatkaa yli 500 ihmisen yleisötilaisuuksien kieltoa heinäkuun loppuun oli odotettu ja oikea päätös. On kuitenkin selvää, että taloudellista tukea tarvitaan nyt myös viihteentekijöille. Heille, jotka Kaija Koon haastattelun sanoja lainatakseni ”ovat tässä tilanteessa ne, jotka ensimmäisinä pakotettuna lopettavat työt, ja olemme myös viimeisiä, jotka pääsevät työn pariin”.

 

Ruisrockia on järjestetty vuodesta 1970. Tänä kesänä sitä ei kuitenkaan juhlita.

Hyvinvointi ja elanto vaakalaudalla – ei vain artistin

Moni ei tunnu juurikaan osoittavan solidaarisuuttaan suurille artisteille koronavirusrajoitteiden peruessa keikat ja viedessä toimeentulon.

Kyllä heillä rahaa on”.

Näin moni ajattelee. Ja se on osittain tottakin. Kyllä Suomen eturivin artisteilla luultavasti riittääkin varannot hyvin tämän kriisin yli. Moni ei kuitenkaan tunnu ymmärtävän sitä, että mitä suurempi tähtiartisti, sitä enemmän hän muuta väkeä työllistää. Kun isojen artistien keikat peruuntuvat, lähtee samalla 20-40 ihmisen työt.

Ja nämä ihmiset ovat nimenomaan niitä ”äänettömiä sankareita”. He ovat roudareita, valo- ja ääniteknikkoja, taustamuusikoita, tanssijoita, kiertuemanagereita, vaate- ja lavastesuunnittelijoita, pyroteknikoita, ja lista voisi jatkua vaikka kuinka pitkään. Nämä ihmiset eivät ole miljonäärejä tai edes osakeyhtiöillä tuhansia kuukaudessa laskuttavia tähtiä. Nämä ihmiset ovat niitä, joiden ansiosta keikat ylipäätään järjestetään, they make it all happen.

Koronavirus viekin monen musiikin parissa työskentelevän toimeentulon. Kesäiset festivaalikeikat saattavat monilla artisteilla muodostaa jopa neljä viidesosaa koko vuoden tuloista. Artisteista kovin isku tulee heille, jotka eivät itse omia kappaleitaan kirjoita, eivätkä siten ole Teosto-korvausten piirissä.

Tukea tarvitaan!

On siis päivänselvää, että tukea tarvitaan. Tarvitaan paitsi taloudellista tukea, myös henkistä tukea. Keikkakalenterin totaalinen äkillinen tyhjeneminen ja sitä kautta periaatteessa työpaikan lähteminen alta, on monille artisteille myös psyykkisesti kova paikka. Etenkin pienemmille artisteille, joilla ei pääomaa ole suurten tavoin.

 

Uusi koronavirus (COVID-19) on laittanut maailman sekaisin.

 

Haluankin tämän postauksen myötä vedota muutamaankin eri tahoon.

Haluan ensinnäkin vedota päättäjiimme. Sanna Marinin johtama hallitus on johtanut Suomea läpi koronakriisin esimerkillisesti, mutta löytyy silti useita tahoja, joita täytyy tukea. Musiikki- ja viihdeala on yksi niistä. Yksi niistä, jotka kipeimmin tukea tarvitsevat. Muusikkojen ja musiikkialan muiden työntekijöiden työttömyysturva on useimmiten melko olematon, apu on siis tervetullutta!

Sen lisäksi tahdon vedota suomalaisiin radio- ja tv-asemiin. Soittakaa suomalaista musiikkia. Soittakaa sitä mahdollisimman paljon. Teosto- ja Gramex-korvausten ”arvo” on nyt korkeammalla kuin koskaan. Korvatkaa ulkomaalaiset hitit suomalaisilla hiteillä. Kutsukaa suomalaisia artisteja TV-esiintyjiksi. Artistit tarvitsevat teitä!

Miten voin itse tukea?

Voit tukea vaikeassa tilanteessa olevia viihdealan ihmisiä muutamilla eri tavoilla.

Muutamilta eri nettisivuilta löytyy palveluita, joilla voit pientä maksua vastaan katsoa suomalaisten artistien keikkoja netissä. Näistä mainittakoon Keikalla.fi- ja Semilive.fi -palvelut, joista näet huippuartistien keikat!

keikalla.fi

semilive.fi

Voit tukea muusikoita ja myös muita viihdealan tekijöitä (esim. tapahtumien järjestäjiä) Mesenaatti-palvelun kautta. Mesenaattiin on perustettu Korona.aid -sivu, jonka kautta tuotot menevät suoraan niitä tarvitseville.

korona.aid

Yksi tehokas tukemisen keino on tietenkin myös olla pyytämättä takaisinmaksua peruuntuneista konserteista, festivaaleista yms. tapahtumista, mikäli taloutesi sen suinkaan kestää. Näin menetys ei järjestäville tahoille ole aivan niin suuri.

Loppusanat

Kenties kuitenkin se kaikista ikävin puoli koronarajoituksissa ja ylipäätään koko viruksessa on se, että oikeastaan kenelläkään ei ole tietoa siitä, kuinka pitkään poikkeustila ja erilaiset rajoitukset kestävät. Arviot heittelevät kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen.

Tahdon tässä korostaa, että pidän hallituksen tekemiä rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi täysin oikeina ja toimenpiteitä toimivina. Ihmisten terveys tulee aina ennen muuta. Tilanne on pakottanut päättäjät radikaaleihin ratkaisuihin ja olen tyytyväinen, että niitä myös ollaan uskallettu tehdä.

Lopuksi vetoan sinuun. Kuuntele suosikkiartistisi musiikkia. Kuuntele sitä Spotifysta tai parempaa, osta esimerkiksi artistin albumi iTunesista tai levykaupasta. Etsi vaikka uutta suomalaista musiikkia. Sellaista, jota et ole aiemmin kuullut. Anna uudelle mahdollisuus, saatat yllättyä. Ja mikä tärkeintä, nämä ammattilaiset tarvitsevat juuri sinua.

-Laurell

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *