Varokaa poptähdet – Behm on tullut jäädäkseen

Suomen musiikkikentän uusi pelastaja

Kirjoitan harvoin yksittäisistä artisteista tai yhtyeistä.  Pidän yleensä sellaista ehkä liikana mainostamisena. Varmaan tuokin ”periaate” voisi olla purun tarpeessa. Itse musiikkia tekevänä, koen tärkeäksi nostaa erään tietyn artistin framille, joskin hän siellä on maassamme jo muutenkin.

Aiheena on tänään Suomen musiikkikentän tuleva megatähti Behm. Nimi ei välttämättä vielä soita kaikkien kelloja, mutta biisit soittavat niitä senkin edestä. Nuori laulaja-lauluntekijä julkaisi aivan hiljattain toisen soolosinglensä, nimeltään ”Tivolit”. Kappale on noussut hitiksi välittömästi.

Kuka on Behm?

Behm, oikealta nimeltään Rita Behm, on jokseenkin salaperäinen hahmo. Lahtelaislähtöinen artisti ei nimittäin ole juurikaan esillä julkisuudessa. Ei, vaikka hänen kynästään on viimeisen muutaman vuoden aikana syntynyt kaksi Suomen musiikkiskenen suurinta hittiä. Jopa Behmin ikä on monille arvoitus.

Artisti kertoi HS:n haastattelussa helmikuussa itsestään ja musiikkiurastaan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsimme kurkistamaan tämän uuden, kiinnostavan tähden esiripun taa. Behm kertoi haastattelussa ettei ”tahdo olla esillä omana itsenään, vaan musiikillaan”. Äärettömän hieno ja jollain tapaa kaunis ajatus.

Behmin lauluääntä kuultiin ennen soolosingleä muun muassa Pikku G:n hittisinglellä ”Solmussa”, joka ei juuri esittelyjä kaipaa. Kappaletta on striimattu Spotifyn kautta jo lähes 15 miljoonaa kertaa. Kappale on itse asiassa alun perin ollut Behmin, josta kertosäe lopulta irroitettiin ja otettiin osaksi Pikku G:n paluusingleä.

(kuva: Pietari Purovaara / Warner Music)

Omaa musiikkia

Laulajan debyttisingle julkaistiin syyskuussa 2019. Kappale kantaa nimeä ”Hei rakas”. Kappale on tällä nimenomaisella hetkelläkin Suomen soitetuimpien radiohittien joukossa ja lähestyy Spotifyssa jo 10 miljoonan kuuntelun rajaa. Jotain kertoo sekin, että biisi julkaistiin syyskuussa, ja se on edelleen Spotifyssa Suomen top 50-listauksen viiden parhaan joukossa.

Allekirjoittanut on odottanut nyt pitkään Behmiltä uutta musiikkia, lopulta nyt maaliskuussa sitä saatiin, uuden singlen myötä. ”Tivolit” on sekin noussut listojen kärkipäähän. Behm myös tähdittää käytännössä jokaista tulevan kesän suurinta festaria. Aika hyvin debytantille.

Behmin musiikissa on jotain todella maagista ja lumoavaa. Kappaleet ovat jollakin tavalla jopa iskelmällisiä, etenkin lyyrisesti, mutta ne silti uppoavat Suomen popskeneen kuin veitsi Voimariiniin.

Miksi Behm on ”pelastaja”?

Siihen on mielestäni selkeät syyt. Ensinnäkin, Behm tuo musiikillaan aivan uudenlaisen aallon suomalaiseen popkenttään. Behmin kappaleissa on keskiössä vain ja ainoastaan kappale itsessään, kauneine teksteineen ja melodioineen, ei tuotannolliset koukut, ei nimekkäät feattaajat.

Olen ollut jo jonkin aikaa jollakin tavalla surullinen Suomen nykyisestä pop-tilanteesta. Tuntuu, että kappaleet toistavat yksi toisensa jälkeen samaa kaavaa ja ovat kuin plagiaatteja toinen toisestaan. Se ei kuulosta kovinkaan hedelmälliseltä tavalta tehdä musiikkia. Onneksi toki poikkeuksia on, mainittakoon esimerkiksi hiljattain albumin julkaissut ABREU, joka yhdistelee nykymusiikissaan popin ja latinokulttuurin elementtejä.

Kaikesta huolimatta, Behm on todella raikas tuulahdus musiikkikentälle. Hän tuo kentälle upean lauluäänensä, kauniit tekstinsä ja tarttuvat melodiansa. Hän on tullut pelastamaan suomalaisen popin. Hän on tullut tekemään sitä, mistä musiikin tekemisessä on kyse, musiikkia.

Siksi hän on tullut tänne, ja tullut tänne jäädäkseen.

-Laurell

Yksi kommentti artikkeliin ”Varokaa poptähdet – Behm on tullut jäädäkseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *