Rasisti on rasisti

Miksei asioista puhuta?

Näin lauloi Lapinlahden Linnut vuonna 1986. ”Miksei asioista puhuta – niiden oikeilla nimillä?”. Kysymys on valitettavan ajankohtainen tälläkin hetkellä, vuonna 2019.

Laurell täällä moi! Kiva, kun tulit käymään mun nettisaitilla. Tänään puhutaan aiheesta, joka hiertää tällä hetkellä monellakin eri tavalla ja monesta eri näkökulmasta. Puheenaihe, joka tuntuu olevan lähes jokapäiväinen tämän päivän Suomessa.

Rasismi. Sananvapaus. Siinäpä kaksi avaintermiä tämänpäiväiseen eepokseen.

Freedom of speech vai freedom of hate speech?

Sananvapaus on tämän päivän politiikassa toistuva teema. Siitä puhuvat Suomen kärkipoliitikot ihan ministeristasolta lähtien. Kyllä, vuonna 2019 puhutaan Suomessa sananvapaudesta ja sen ”puuttumisesta”. Believe me, tämä on minulle itselleni aivan yhtä hankala asia ymmärtää.

Porissa hiljattain järjestetyssä SuomiAreena -tapahtumassa jokaisen maamme eduskuntapuolueen puheenjohtaja piti vuorollaan oman arvopuheensa paikallaolijoille ja tv-katselijoille. SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne puhui oikeusvaltioperiaatteesta, Vasemmistoliiton Li Andersson kannusti yhteisöllisyyden rakentamiseen. Vihreiden Maria Ohisalo avasi esimerkiksi ilmastoteemoja.

Kun sitten tuli Perussuomalaisten puheenjohtajan, Jussi Halla-ahon vuoro, hän puhui sananvapaudesta. Pääministeri Rinnekin sivusi aihetta omassa puheessaan, mutta Halla-aho tuntui keskittyvän nimenomaan tähän kyseiseen teemaan. Halla-aho puhui siitä, kuinka suomalaiseen keskustelukulttuuriin on syntynyt niin sanottuja ”pyhiä lehmiä”, joista puhuminen kriittiseen sävyyn on kiellettyä. Näistä hän mainitsi esimerkiksi seksuaalivähemmistöt ja maahanmuuttajat.

Halla-ahon puhe loksautti monien leuat, koska useimmiten niin supliikkina ja sanansa tarkasti valitsevana poliitikkona Halla-aho nyt suorastaan hyökkäsi. Omat leuat loksautti lähinnä se fakta, kuinka pihalla Suomen toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja on maamme tilanteesta.

Puhutaanpa nyt esim. näistä Jussin mainitsemista ”pyhistä lehmistä”. Oletteko huomanneet, että persut valittavat useasti siitä, kuinka helposti nykykansa loukkaantuu, mutta he ovat itse loukkaantumassa ja uhriutumassa kaiken aikaa.  Esimerkiksi nuorten ilmastolakkoilu on persuille niin kova paikka, että nähdessään ilmastolakkoilijan, heidän täytyy suorastaan rynnätä S-Marketin lihatiskille pönkittääkseen omaa lihaitsetuntoaan. Näistä pyhistä lehmistä; onko sinulla Jussi, tai kelläkään muullakaan oikeastaan minkäänlaista oikeuttakaan puhua vähemmistöistä kriittisesti? Kuuluuko kenenkään muun rakkauselämä sinulle tai puolueellesi? Ovatko seksuaalivähemmistöt ylipäätään poliittisen keskustelun aihe? Näitä kysymyksiä voimme yhdessä pohtia.

Halla-aho vertasi Suomen ”sananvapaustilannetta” esimerkiksi orjuuteen. Tämä kommentti viimeistään sai minut kyseenalaistamaan tämän kyseisen kaverin todellisuudentajun. Suomessa tunnetusti sanan- ja lehdistönvapaus on yksi maailman parhaimpia, mutta tämä ei selkeästi ole mennyt Jussin päähän.

Näen suurena ongelmana sen, että konservatiivit luulevat voivansa sanoa aivan mitä tahansa ”sananvapauden” varjolla. Sananvapaus ei tarkoita oikeutta rasismiin tai vihapuheeseen. Mielipiteenvapaus ei tarkoita oikeutta julkisesti nöyryyttää ihmisryhmää. Sananvapaus toteutuu Suomessa paremmin kun lähes missään muualla maailmassa. Se, että rasismiin ja vihapuheeseen puututaan entistä ankarammin rikosoikeudellisilla toimilla, ei ole sananvapauden rajoittamista. Ehkä sinun, joka harjoitat sitä, tulisi viimeistään nyt katsoa peiliin. Esimerkiksi kansanryhmää vastaan kiihottaminen on Suomessa edelleenkin rikos ja tulee sitä aina olemaan.

Mitä saa sanoa ja mitä ei?

Somehämmentäjä, kaupunginvaltuutettu (!) Junes Lokka haastoi toimittaja Johanna Vehkoon oikeuteen, kun Vehkoo oli kutsunut Facebook -kirjoituksessaan Lokkaa ”natsipelleksi” ja rasistiksi. Käräjäoikeus tuomitsi Vehkoon sakkorangaistukseen Lokan kunnian loukkaamisesta. Tämä tapaus on farssien farssi. Surkuhupaisaa tästä tekee vielä se, että Lokka kutsuu itse itseäänkin ”valtakunnan ykkösrasistiksi”. En tiedä ykkösrasistista, mutta rasistihan tuo kyseinen klovni kyllä on. Vehkoo valitti tuomiosta ja käsittely jatkuu myöhemmin. Todella toivon, että syyte kumotaan. Lupaan olla kyllä mukana kolehdissa, jos Vehkoo todella joutuu totuuden kertomisesta maksamaan.

SDP:n Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein aiheutti taannoin somekohun kutsumalla Twitterissään Perussuomalaisia ja kaikkia heidän kannattajiaan rasisteiksi. Tämä liittyi päivää aiemmin julkaistuun twiittiin, jossa Hussein puhui selvityksestä, jonka mukaan Suomi on rasistisin EU-maa. Hussein kertoi myös itse kohtaamastaan rasismista. Tuo jälkimmäinen twiitti nosti sellaisen metelin, että en ole pitkään aikaan nähnyt.

Persujen kansanedustaja Jouni Kotiaho teki Husseinin twiitistä tutkintapyynnön poliisille, kertoen, kuinka twiitti on aiheuttanut HÄNELLE henkilökohtaista poliittista vahinkoa. Mitä ihmettä? No, hauskuus ei lopu vielä tähän. HS:n haastattelema rikosoikeuden professori Matti Tolvanen oli sitä mieltä, että tapaus voisi ylittää kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkit. Ensinnäkin, mistä lähtien persut ja heidän kannattajansa ovat olleet lain edessä ”kansanryhmä”? Tolvanen myös oli sitä mieltä, että twiitin ainoa tarkoitus oli loukata. Tämä ei pidä millään tasolla paikkansa. Twiitin tarkoitus oli kertoa se, mikä todella on totuus. Jos kannatat, tuet ja äänestät rasistista politiikkaa, olet rasisti.

Husseinin ulosanti asian suhteen ei todellakaan ollut paras mahdollinen, mutta toisaalta, kuka minä olen sanomaan? Olen valkoinen suomalainen, en ole kokenut rasismia sekuntiakaan elämässäni. Niin eivät myöskään ole nämä persuihmiset. Jos et ole kokenut rasismia, ei sinulla todellakaan ole kompetenssia toitottaa, kuinka sitä ”ei Suomessa tapahdu”.

Eilen, 26. heinäkuuta, rasismisaaga sai uuden, surkuhupaisan käänteen. Poliisilakimies Antti Räsänen otti Twitterissä kantaa kohuun kertomalla, kuinka hänen mielestään termi ”rasisti” on erittäin negatiivisesti arvolatautunut termi, jolla on loukkaava vaikutus. Poliisi on siis oikeasti sitä mieltä, että rehottavaa rasismia vakavampaa on rasistin kutsuminen rasistiksi. Mitä aktuaalista saatanaa?

Tilanne on siis tällä hetkellä se, että rasismia ja natsismia saa harjoittaa maassamme aivan rauhassa, mutta kun rasistia tai natsia kutsuu rasistiksi tai natsiksi, ylittää se kunnianloukkauksen tuntomerkit. Tämä on pöyristyttävää. Halla-ahon Jussille sellaisia, että niitä mainitsemiasi ”pyhiä lehmiä” alkavat olemaan maassamme vain sinun puolueesi kannattajat.

Rasisti on rasisti.

Loppusanat

Asioista tulee jatkossa puhua niiden oikeilla nimillä. Esimerkiksi seksismi, homofobia, transfobia, rasismi, ableismi ja misogynia ovat maassamme rehottavia ongelmia ja niistä tulee keskustella ja ne tulee kitkeä tarvittaessa rikosoikeudellisin keinoin. Olen äärimmäisen huolissani maamme tämänhetkisestä tilanteesta. Perussuomalaisten kaltaiset konservatiivipuolueet rakastavat vastakkainasettelua. He väittävät olevansa heikomman puolella, vaikka todellisuudessa politiikallaan painavat alas niitä kaikkein heikommassa asemassa olevia.

Se, että Jussi Halla-ahon kaltainen poliitikko saa Helsingissä eduskuntavaaleissa yli 30 000 ääntä, on äärimmäisen huolestuttavaa. Mm. norjalaisterroristi Anders Behring Breivik on kertonut ihailevansa Halla-ahoa. Tämä kertoo jo jotakin. Ja tästä ”kunniasta” Halla-aho saa syyttää vain ja ainoastaan omaa politiikkaansa.

Oma kantani on se, että termi ”rasisti” ei tosiaankaan ole loukkaava termi. Ovatko kommunisti, sosialisti ja fasisti loukkaavia termejä? No eivät ole. Sen sijaan tummaihoisten kutsuminen n-sanalla tai transihmisten kutsuminen t-slurrilla, ovat loukkaavia. Siinä on aika vissi ero. Tämä ero pitäisi kaikkien tietää.

-Laurell

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *