Mistä minä saan inspiraatiota?

Inspiraatio ja sen lähteet

Heipähei pitkästä aikaa! Edellisestä kirjoituksesta on jo pitkän aikaa. Sen sijaan, että käyttäisin koko postausta pahoitteluun ja selittelyyn kirjoitustauostani, ajattelin käyttää sen tärkeän aiheen käsittelyyn.

Aiheena tänään on inspiraatio. Asia, joka merkitsee eri ihmisille varmasti eri asioita. Itse musiikin parissa hääräävänä ihmisenä se merkitsee lähinnä musiikillista vaikutusta. Inspiroidun lahjakkaista ja uniikeista artisteista, jotka vähät välittävät mielipiteistä ja tekevät omaa juttuaan. Inspiroidun kuitenkin myös muistakin kuin musiikkialan ihmisistä.

Laitan postauksen loppuun myös seitsemän artistia/yhtyettä, jotka ovat inspiroineet minua eniten kulkemaan omaa polkuani.

Mikä minua inspiroi?

Kuten sanoin tuossa aiemmin, minua inspiroi ennen kaikkea omanlaatuisuus. Se, että uskaltaa tehdä juuri sillä tavalla omaa juttuaan kun itse tahtoo. Se, että näyttää omalla lahjakkuudellaan ja talentillaan muille ”kaapin paikan”.

Muusikot inspiroivat minua eniten, tietenkin. Olen itse musiikin parissa duunaileva tyyppi ja yksi suurimmista minua eteenpäin potkivista ”factoreista” on juurikin kasa upeita ja lahjakkaita kanssa-artisteja, joiden loistavat edesottamukset motivoivat minua tekemään lisää ja kulkemaan rohkeasti omaa tietäni. Ilman tämänkaltaista inspirointia, en usko, että tällä alalla edes olisin.

Minua inspiroivat myös musiikkia kuuntelevat ja siitä nauttivat ihmiset. Esimerkiksi keikoilleni saapuvat ihmiset saavat minut inspiroituneeksi. Ei ole montaa hienompaa asiaa maailmassa kuin ihmisten viihdyttäminen musiikin avulla. Olen onnekas, että saan tehdä yhtenä työnäni nimenomaan sitä.

Miten löytää inspiraatiota?

Itselläni oli pitkään ”inspiraatioton” kausi, nimenomaan musiikin saralla. Tuntui, että kirjoittamisesta ei tule mitään, en osaisi mitään, eikä yksinkertaisesti huvittanut. Nuo fiilikset ovat jokseenkin kammottavia, onhan kyse kuitenkin maailmassa eniten rakastamastani asiasta, musiikista ja sen tekemisestä.

Tuonkaltaisia fiiliksiä on silloin tällöin edelleen, en ole päässyt niistä täysin irti. Riittämättömyyden tunnetta on varmasti kaikilla joskus. Olen kuitenkin löytänyt inspiraation ja motivaation jatkaa, niistä ajoittaisista fiiliksistä huolimatta. Niitä fiiliksiä on välillä, mutta ne eivät ole voitolla, ne eivät hallitse minua ja tekemisiäni.

Miten inspiraation voisi sitten meistä jokainen löytää? Varmasti täysin sataprosenttisen varmaa tapaa siihen ei ole, ainakaan sellaista, mikä toimisi kaikilla. Itselläni kuitenkin ainoa tapa inspiraation löytämiseen on jatkuva avoimuus uusille asioille (esimerkiksi musiikissa uusille genreille, joille en aiemmin ole lämmennyt). Katselen myös esimerkiksi paljon dokumentteja ja muita vastaavia musiikin alalla työskentelevistä ihmisistä. Se, jos joku, saa minut motivoituneeksi.

Inspiraatio on mielenkiintoinen asia. Minun mielestäni inspiraatio lähtee siitä hetkestä, kun sanot mielessäsi itsellesi; ”Minäkin haluan tehdä noin, minä haluan olla kuin hän”. Tässä ei nimenomaan ole kyse kateudesta tai mistään sellaisesta. Inspiroituneisuuteen ei liity katkeruuden tai vihan tunteet. Se on vain ja ainoastaan positiivinen tunne.

Toivottavasti juuri sinä siellä löydät vielä inspiraation. Ja miksi et löytäisi? Jokaiselle meistä on olemassa inspiraation lähde, se voi löytyä lähempää kuin uskotkaan!

7 minua eniten inspiroivaa artistia/yhtyettä (satunnaisessa järjestyksessä)

1. Sanni (kuva: Jussi Särkilahti)

Yksi Suomen valovoimaisimmista poptähdistä. Kirjoittanut jo esiteininä ensimmäiset biisintekstinsä. Alusta asti mennyt omaa tietään ja jo nuorena vallannut paikkansa Suomen poptaivaan kirkkaimpien tähtien joukossa. Sanni myös kirjoittaa itse kaikki kappaleensa alusta loppuun.

Sanni on oman tiensä kulkija. Häntä ei kiinnosta vihaajat, vaan hän tekee asiat juuri sillä tavalla, kun itse tahtoo. Itsevarmuus ja käsittämätön lahjakkuus. Nämä kaksi asiaa yhdistyvät Sannissa ja siksi hän inspiroi minua.

2. Marcus & Martinus (kuva: Live Nation Finland)

”Jaahas, nämä teinipopparit taas”. Näin saatat ajatella kun Marcus & Martinuksesta puhutaan. Esitän kuitenkin sinulle kysymyksen, mitä SINÄ teit 10-vuotiaana? Vastauksesi tuskin on; voitin Norjan nuorten suurimman kykykilpailun ja solmin levytyssopimuksen. Se oli case tämän parivaljakon kohdalla.

Nämä pojat ovat saaneet aivan järjettömän paljon aikaan lyhyessä ajassa. He täyttävät helmikuussa vasta 17 vuotta, mutta ovat jo julkaisseet kolme studioalbumia, kaksi kirjaa, elokuvan ja tehneet mm. Euroopan kiertuetta maailmantähti Jason Derulon kanssa. Minua heissä inspiroi ennen kaikkea se, kuinka paljon he rakastavat musiikkia. He käyvät vielä kouluakin kiertämisen ja studiotyön yms. ohella. Se kertoo jo jonkintasoisesta motivaatiosta työtään kohtaan. Tämä lahjakas kaksikko on mennyt jo pitkän matkan ja tulee menemään vielä paljon pidemmälle!

3. Cheek (kuva: Matti Matikainen)

Suomen suurin. Suomen kenties kaikkien aikojen suurin. Nämä ylistykset yhdistyvät tähän artistiin lähes aina. Hän on paitsi suosittu, myös äärimmäisen lahjakas. Tai ehkäpä minun pitäisi käyttää imperfektiä, tämä tähti nimittäin on jo päättänyt menestyksekkään rap-uransa.

Moni ei tainnut edes tajuta, millaisesta talentista on Jare Tiihosessa kyse. Hänen tekstinsä ovat järjettömiä. Ja siis nimenomaan hyvällä tavalla. Uskallan sanoa, että Suomessa ei ole parempaa riiminversoajaa kuin tämä lahtelainen. Vertaansa vailla oleva lavakarisma yhdistettynä tarkkaan viilattuun liveshow’hun ja siihen vielä kaverin loistavat tekstit päälle. Nämä tekivät Cheekistä yhden Suomen kaikkien aikojen parhaista artisteista. Livenä Cheek oli joka kerta säväyttävä. Ja tiedän mistä puhun, sillä näin hänet livenä lavalla 17 kertaa vuosien 2008 ja 2018 välillä. Minua inspiroi Cheekissä hänen loputon kunnianhimonsa, rohkeutensa ja talenttinsa.

4. Kendrick Lamar (kuva: Frazer Harrison/Getty Images)

Onko tämä Comptonista, Kaliforniasta ponnistava 31-vuotias kaveri räppäri, taiteilija, runoilija, nero? Minusta hän on niitä kaikkia. Tutustuin Kendrickin musiikkiin ensi kertaa vuonna 2011, hänen julkaistua silloin debyyttialbuminsa Section.80. Tänä päivänäkään ei olla julkaistu montaa parempaa hiphop-albumia kuin tuo kyseinen lätty.

Kendrick on mieletön kirjoittaja. Häneltä ei todellakaan lopu ideat kesken ja näissä hänen ideoissaan vain taivas on rajana. Esimerkiksi yli 10 Grammy-ehdokkuutta kerännyt To Pimp A Butterfly –albumi oli yhdistelmä nykyräppiä ja 70- ja 80- lukujen funkia ja jazzia. Kendrickin tekstit ovat kerta toisensa jälkeen mieltä avartavia ja ajatuksia herättäviä. Niitä täytyy tosissaan kuunnella, jotta niistä saa kaiken irti. Jotakin lahjakkuudesta kertoo mm. se, että hänen vuoden 2017 hittialbuminsa DAMN. palkittiin tänä vuonna Pulitzer-palkinnolla.

5. Ellie Goulding (kuva: Getty Images)

Englannin mittakaavaan pienestä, Herefordin kaupungista kotoisin oleva poptähti on etenkin viime vuosien aikana vakiinnuttanut paikkansa maailman kirkkaimpien tähtien joukossa. Etenkin vuonna 2015 julkaistu albumi Delirium nosti Gouldingin osaketta popmarkkinoilla.

Hän on yksi eniten minua inspiroivista artisteista. Hän on mielettömän taitava laulaja, jolla on todella uniikki, tunnistettava laulusoundi. Hän on livenä erittäin vakuuttava. Tässäkin tapauksessa tiedän, mistä puhun, sillä näin Ellien livenä Provinssissa 2017. Tuo keikka on yksi minua eniten inspiroineista parituntisista koko elämäni aikana. Palaan välillä edelleen noihin tunnelmiin katselemalla videoita ja kuvia keikalta. Hän osaa myös kirjoittaa, mm. hittibiisi On My Mind on syntynyt pääosin hänen kynästään.

6. Kent (kuva: Peter Gehrke)

Halusin tälle listalle myös yhtyeitä, jotka ovat inspiroineet minua. Tässä on yksi niistä suurimmista. Lapsuuteni suosikki, teini-ikäni suosikki, suosikki edelleen. Vuonna 2016 pillit pussiin pannut ruotsalaisyhtye Kent. Jäin tuolloin valitettavasti ilman lippua heidän Suomen jäähyväiskeikalleen. En koskaan saanut mahdollisuutta nähdä yhtyettä livenä.

Kent nautti kansainvälistäkin suosiota, huolimatta siitä, että yhtye esiintyi pääasiassa ruotsin kielellä. Ruotsin kieli toisaalta on kyllä niin kaunis kieli, että helppohan sitä on muuallakin arvostaa. Yhtyeen keulahahmo Joakim Berg on todella taitava säveltäjä ja sanoittaja. Etenkin vuonna 2007 julkaistu albumi Tillbaka till samtiden on mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaista levyistä. Siltä löytyy mm. megahitti Ingenting. Kent on inspiroinut minua pienestä pitäen ja inspiroi edelleen.

7. Freddie Mercury / Queen (kuvien lähde tuntematon)

Puhutaan ensin Queenistä yhtyeenä. Halusin jättää tässä listauksessa tärkeimmän viimeiseksi. Mikään yksittäinen yhtye ei ole koskaan ollut minulle niin merkityksellinen ja inspiroiva kuin Queen. Olin pienenä mukana Queen-musikaalissa, ja noihin aikoihin tutustuin yhtyeen musiikkiin. Ihastuin siihen ensi kuulemalta. Vuosi oli tuolloin 2010. Queen merkitsee tänä päivänäkin minulle sanoinkuvaamattoman paljon. Kuuntelen yhtyeen musiikkia edelleen päivittäin ja se saa minut inspiroitumaan joka kerta.

Queenin parhaita albumeja mielestäni ovat vuonna 1980 julkaistu The Game, vuonna 1975 julkaistu A Night At The Opera, sekä vuonna 1991 julkaistu Innuendo. Heidän albumeistaan on todella vaikea erotella niin sanotusti jyviä akanoista, koska ne ovat kaikki loistavia. Ja tarkoitan, kaikki. Yhtyeen soundi on sellainen, johon kukaan muu ei tule koskaan yltämään. Se on täysin omanlaatuinen, muiden yläpuolella. Livenä bändi oli vertaansa vailla.

Heidän musiikkinsa on nostanut minut pohjalta. Ja kun sanon pohjalta, todella tarkoitan sitä. Muutamia vuosia sitten elämässäni oli hetki, jolloin voin uskomattoman huonosti, sekä fyysisesti että henkisesti. Tuntui, että mikään ei auta. Yksi asia auttoi. Se oli Queenin musiikki. Tuolloin koin sellaisen inspiraationtäyteisen ”herätyksen”, että koin vihdoin tajuavani, mikä elämän tarkoitus ja ”tehtäväni” tässä maailmassa on. Queen ja Freddie Mercury pelastivat minut.

Tänä vuonna julkaistiin myöskin yhtyeen tarinasta kertova elokuva, Bohemian Rhapsody. Itse olin totta kai heti ennakkonäytöksessä katsomassa pätkän. Olin todella tyytyväinen näkemääni. Kieltämättä yhtyeen megafanina hieman jännitti etukäteen, että miten Queenin ja Freddie Mercuryn uskomaton tarina on saatu kapturoitua reiluun pariin tuntiin. Siinä kuitenkin onnistuttiin briljantisti. Rami Malek teki loistavan roolityön Freddienä. Ei varmasti mikään helpoin rooli vetää.

Sitten voitaisiin puhua erikseen Queenin keulahahmosta, kaikkien aikojen parhaasta live-esiintyjästä, kaikkien aikojen taitavimmasta singer-songwriterista, kaikkien aikojen parhaasta rock-ikonista, Freddie Mercurysta.

Tämä kyseinen kaveri merkitsee minulle enemmän kuin kukaan artisti maailmassa. Hän on ollut lapsesta asti suurin idolini ja on sitä edelleen. Tulee aina olemaan. Freddie on inspiroinut minua niin paljon, että minua suorastaan itkettää se fakta, etten pääse siitä häntä koskaan henkilökohtaisesti kiittämään. Hän on suurin esikuvani, nyt ja aina.

Loppusanat

Kuten aiemmin mainittua, toivon todella hartaasti, että juuri SINÄ löydät inspiraatiosi tässä maailmassa. Uskon siihen, että meillä jokaisella on oma tehtävämme ja paikkamme täällä. Minulla se on musiikki. Musiikki pelasti minut ja koen, että minulle on sitä kautta suotu mahdollisuus tulevaisuudessa myös pelastaa itse muita ihmisiä sen avulla.

Kiitos kun olit seuranani tänään, palataan asiaan pian! <3

-Laurell

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *