Finaalin magiaa

Ennakot pitivät kutinsa

Hello there! Näin on jälleen yksi viisuvuosi taputeltu. Jälleen yksi erittäin hieno ja kovatasoinen viisuvuosi taputeltu. Tällä kertaa viisuvuosi, joka tarjosi paljon erilaisia yllätyksiä, sekä semifinaaleissa että finaalissa.

Kärkikasti ei kuitenkaan hirvittäviä yllätyksen hurraa-huutoja aiheuttanut. Voiton vei odotetusti Israelin Netta Barzilai kappaleellaan ”Toy”. Toiseksi sijoittui toinen suurimmista voittajasuosikeista, Kyproksen Eleni Foureira biisillään ”Fuego”.

Nyt on aika puida lauantainen finaali. Laitan alle arviot finaalin top 3:sta, finaalin top 3 -yllättäjistä ja finaalin top 3 -flopeista. Enjoy!

Lopullinen top 3

(all photos: Thomas Hanses & Andres Putting (eurovision.tv))

1. Israel (Netta Barzilai – Toy)

Israel pääsi nauttimaan viisuvoitosta pitkän tauon jälkeen. Viimeksi maa on juhlinut Eurovision Song Contestin voittoa vuonna 1998, kun Dana International voitti viisut kappaleellaan ”Diva”.

Todellinen diiva on myös tämän vuoden voittaja Netta Barzilai, mutta niin kuin myös Dana International, Netta on sitä nimenomaan hyvässä mielessä. Kappale ”Toy” erottui joukosta niin vahvasti, että loppujen lopuksi se vei yleisöäänet ylivoimaisesti, vaikka juryäänissä olikin vasta kolmas.

2. Kypros (Eleni Foureira – Fuego)

Lieskat ja suuret tukat eivät tuoneet Kyprokselle sittenkään maan ensimmäistä viisuvoittoa. Lähellä se oli. Tämän lähempänä se ei sijoituksen kannalta voi olla. Ennen tätä vuotta Kyproksen paras sija viisuissa oli ollut viides, jonka se oli saavuttanut kolmeen kertaan. Voittoa toivottiin, sitä ei saatu.

However, Kypros ja Eleni Foureira voivat olla erittäin tyytyväisiä. ”Fuego” aiheutti viisufanien keskuudessa suorastaan ilmiön ja Eleni oli yksi kisojen pidetyimmistä artisteista. Uskon, että Elenillä tulee olemaan huomattavasti menestyksekkäämpi kansainvälinen ura kuin voittaja Nettalla.

3. Itävalta (Cesar Sampson – Nobody But You)

Nyt täytyy myöntää, että veikkaukseni tämän kaverin osalta meni aika rajusti päin mäntyjä ja metsiä. Onneksi. Cesar yllätti kaikki ja sijoittui upeasti kolmanneksi, ollen pitkään jopa voitossa kiinni.

Mutta niin kuin monissa tapauksissa, jury piti, kansa ei. Cesar voitti tuomaristoäänet, mutta yleisöäänissä hän oli vasta sijalla 13. Se oli karmea pettymys ja oli jo siinä vaiheessa selvää, että Itävallan toinen voitto neljän vuoden sisään karkaisi käsistä. Cesar kuitenkin teki maansa ylpeäksi ja yllätti koko viisukansan.

Top 3 -yllättäjät

1. Saksa (Michael Schulte – You Let Me Walk Alone)

Uskallan sanoa, että tätä ei osannut odottaa kukaan. Saksan biisi on toki erittäin kaunis, tarinaa myöten. Maa ei kuitenkaan missään vaiheessa kuulunut top 5 -kastiin veikkauksissa, mutta niin vain Saksan karismaattinen solisti vei maansa neljänneksi. Upeaa työtä!

2. Albania (Eugent Bushpepa – Mall)

Albanian Eugent oli yksi tämän vuoden viisujen suurimpia yllättäjiä. Sen ei pitänyt oddsien mukaan päästä edes finaaliin, mutta toisin kävi. Finaalissa sen arvioitiin sijoittuvan sijoille 20-26, mutta Eugent näytti jälleen epäilijöille. 11. sija on Albanian viisuhistorian yksi parhaimpia sijoituksia ja se on loistava saavutus koko viisutiimiltä!

3. Italia (Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non Mi Avete Fatto Niente)

Tuntuu, että Italia jaksaa yllättää vuodesta toiseen. Se aina heitetään oddseissa aivan häntäpäähän, mutta yleisö rakastuu heihin kerta toisensa jälkeen. Niin kävi myös tällä kertaa. Italia oli juryäänten jälkeen sijalla 17, mutta nousi lopulta viidenneksi saatuaan kolmanneksi eniten yleisöpisteitä. Italian tunteikas tulkinta puri Eurooppaan, hienoa!

Top 3 -flopit

1. Australia (Jessica Mauboy – We Got Love)

Jälleen yksi osoitus siitä, että varman päälle ottaminen ei ole viisuissa koskaan kannattava veto. Australia lähetti viisuihin yhden maansa suurimmista tähdistä, Jessica Mauboyn. Tuloksena oli kuitenkin aivan totaalinen katastrofi. Etenkin se, että Australia sai kaikkein vähiten yleisöääniä finaalissa, oli hirvittävä isku ausseille, jotka ovat jo tottuneet hyvään viisumenestykseen.

2. Norja (Alexander Rybak – That’s How You Write A Song)

Norja lähti viisuihin enemmän ja vähemmän takki auki. Se lähetti vuoden 2009 sankarinsa Alexander Rybakin, jonka piti tuoda voitto Norjaan, mutta sen sijaan tuloksena oli täydellinen floppi, 15. sija. En itse nähnyt Rybakin voittomahdollisuuksia kovinkaan suurina, mutta odotin häneltä ehdottomasti vähintään top 10 -sijoitusta. Sitä ei nähty ja Rybakin viisuimago on ainakin osittain turmeltu.

3. Suomi (Saara Aalto – Monsters)

Saara esiintyi upeasti. Hän teki kaikkensa. Niin kuin teki koko viisutiimi. Fakta vain nyt kuitenkin on se, että 25. sija on surkea saavutus. Suomen olisi ehdottomasti pitänyt pystyä edes jollakin tavalla kamppailemaan 10 sakkiin pääsystä. Suomi ei kuitenkaan ollut lähelläkään niitä sijoja missään vaiheessa. Suomi teki kaikkensa, mutta 25. sija oli tuloksena. Se ei vain yksinkertaisesti riitä.

Viisukiitokset

Erittäin suuret kiitokset ja halit ja pusut jokaiselle, joka on ollut mukana elämässä ja hengittämässä Euroviisuja tänä vuonna kanssani. On ollut ilo tehdä näitä viisupostauksia parin vuoden tauon jälkeen.

Tämän vuoden viisut tarjosivat paljon yllätyksiä ja paljon ei-niin yllättäviä asioita. Hienot viisut Portugali kuitenkin järjesti. Ensi vuonna viisukaravaani matkaa Israeliin, todennäköisesti Jerusalemiin.

Palataan sitten taas jossakin vaiheessa jonkun aivan muunlaisen postauksen kera, kiitos näistä viisuista mun osaltani! <3

-Laurell

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *