Taistelu käy kuumana – kuka vie koko potin?

Finaalipäivä

Finaalipäivä on vihdoin koittanut! Se viisufanien koko vuoden merkittävin yksittäinen päivä. Etenkin tänä vuonna finaalipäivä on kutkuttava, sillä mikäli ennustukset pitävät kutinsa, finaali tulee olemaan yksi tasaisimmista vuosiin.

Lissabon lienee vielä suhteellisen hiljainen, mutta kaupunki tulee suorastaan räjähtämään, kun viisufinaali starttaa klo 22.00 Suomen aikaa. Muistakaapa olla televisioidenne ääressä silloin! Suomeksi viisut selostaa Mikko Silvennoinen, ruotsiksi Eva Frantz ja Johan Lindroos.

Tässä postauksessa käyn läpi suurimmat suosikit, mustat hevoset, sekä henkilökohtaiset suosikkini. Pidemmittä puheitta, mennään asiaan!

Finaaliveikkaukset

Suurimmat voittajasuosikit

Kypros (Eleni Foureira – Fuego)

Se kaikista suurin. Se kaikista mahtavin. Sitä on Eleni Foureiran viisuesitys ainakin vedonlyöntitoimistojen mukaan. Eleni on noussut viisujen aikana ohi muiden ennakkosuosikkien aina ykköseksi asti. Sitä pidetään lähes varmana voittajana, kertoimet hänen voitolleen ovat ainoastaan n. 2-3 välillä.

Olen ollut suuri ”Fuego”n fani alusta saakka. Esitys on tarkkaan hiottu ja on upea kaikin tavoin. Ratkaisevat tekijät finaalissa ovat kuitenkin; pystyykö Eleni vetämään finaalissa vielä entistä kovemmalla energialla kuin semissä? Onko latinorytmejä sekoitteleva ”Fuego” sittenkään Euroopan kuppi teetä? Se jää nähtäväksi.

OMA VEIKKAUS: Sijoille 1-3.

Israel (Netta Barzilai – Toy)

Ennen viisujen alkamista Netta oli vedonlyöntikertoimissa ylivoimainen voittajasuosikki. Sen kertoimet pyörivät silloin 1,5-3,5 hujakoilla, nyt ne ovat kuitenkin nousseet. Nettan esitys ei ollut ihan kauhean vakuuttava semifinaalissa monien mielestä ja kertoimet ovat tällä hetkellä n. 5-8 luokkaa.

Fakta on kuitenkin se, että kanaräppiä ja leluista laulantaa yhdistävä ”Toy” tulee taistelemaan voitosta. Netta on erinomainen live-esiintyjä ja kappale on sen verran hyvällä tavalla outo, että se tulee siivittämään Israelin sen parhaimpaan viisusijoitukseen pitkään aikaan.

OMA VEIKKAUS: Sijoille 1-5.

Ranska (Madame Monsieur – Mercy)

Ranska on monina vuosina kuulunut ennakkosuosikkeihin, menestyen kuitenkin vain korkeintaan kohtalaisesti. Ennen kaikkea vuonna 2016 Ranskan Amir oli kilpailun kenties suurin ennakkosuosikki, sijoittuen kuitenkin vasta kuudenneksi. Tänä vuonna jälleen ranskan kielellä esiintyvä patonkimaa hakee nyt viimeinkin sitä voittoa. Edellinen sellainen löytyy vuodelta 1977.

Madame Monsieurin viisukappale ”Mercy” ja sen esitys on erittäin elegantti ja vaikkakin hyvin pelkistetty, erittäin cool. Se tulee olemaan Ranskalle iso valtti tänä vuonna. En usko Ranskan taistelevan kisan voitosta, mutta hyvistä sijoituksista ilman muuta.

OMA VEIKKAUS: Sijoille 3-7.

Ruotsi (Benjamin Ingrosso – Dance You Off)

”Just wanna da-da-dance you off”. Yksi varmasti tämän vuoden tarttuvimpia kertosäkeitä. Se ainakin Ruotsilta löytyy. Sen lisäksi löytyy ehkäpä tämän vuoden Mr. Eurovision -komeuskilpailun voittajasuosikki. Onko Ruotsista kuitenkaan kisaamaan voitosta?

Uskon, että valitettavasti ei. Toivoisin niin ehdottomasti, mutta Ruotsilla ei vain ole tarpeeksi vahvaa biisiä, jotta sillä voitaisiin kamppailla tänään voitosta. Toki mahdollisuudet ovat elossa niin kauan kun pisteitä jaetaan, mutta tiukkaa se Ruotsilla tekee loistavasta esityksestä ja esiintyjästä huolimatta.

OMA VEIKKAUS: Sijoille 3-7.

Viisufinaalin mustat hevoset

Unkari (AWS – Viszlat Nyar)

Unkari voidaan lukea mustiin hevosiin ihan jo vuoden 2006 Euroviisujen vuoksi. Silloin metallibändi Lordi ei kuulunut minkäänlaisiin ennakkosuosikkeihin ja nappasi silti ylivoimaisen viisuvoiton. AWSilla ei välttämättä ole aivan siihen rahkeita, mutta yllätysmomentti on aina olemassa. Varsinkin kun bändin semifinaaliesitys selkeästi hurmasi Euroopan. Varsinaista örinäheviä ei olla viisuissa kovinkaan paljoa nähty, joten siinä voi olla Unkarin yllätyksen paikka.

OMA VEIKKAUS: Sijoille 6-13.

Irlanti (Ryan O’Shaughnessy – Together)

Yksi suurimmista suosikeistani tämän vuoden viisuissa ehdottomasti. Esityksen suloisuus puri selkeästi myös Eurooppaan, sillä vastoin ennakko-odotuksia, Ryan O’Shaughnessy lunasti paikan viisufinaalissa. Ja täysin ansaitusti. Sen mahdollisuudet piilevät nimenomaan esityksessä ja siinä, onnistuuko se sulattamaan katsojien (ja ennen kaikkea äänestäjien) sydämet. Minun sydämen se on sulattanut jo niiiin monta kertaa. <3

OMA VEIKKAUS: Sijoille 5-10.

Bulgaria (Equinox – Bones)

Bulgarian Equinox on tämän vuoden viisujen kenties kansainvälisin yhtye. Bulgarialais-yhdysvaltalainen lauluyhtye esiintyi upeasti tiistain ensimmäisessä semifinaalissa ja sen myötä nousi vedonlyöntiveikkauksissa monia sijoja korkeammalle, esimerkiksi Norjan Alexander Rybakin ohitse. Equinoxin biisi on erittäin moderni, joka on positiivinen asia – tai negatiivinen asia. Sitä ei vielä kukaan tiedä. Mahdollisuudet ovat kuitenkin olemassa, sillä kappale on upea.

OMA VEIKKAUS: Sijoille 5-10.

Pari omaa suosikkiani

Itävalta (Cesar Sampson – Nobody But You)

Minulla on muutamiakin suurimpia suosikkeja tämän vuoden viisuissa. Niitä löytyy myös yllä mainituista, etenkin Irlanti ja Kypros. Itävalta on kuitenkin kuulunut suosikkeihini ehkäpä pisimpään näistä kaikista. Cesar on mieletön solisti, jonka laulusoundia on ilo kuunnella. Biisi ”Nobody But You” on riittävän vahva erinomaiseen viisusijaan.

OMA VEIKKAUS: Sijoille 7-14.

Ukraina (Melovin – Under The Ladder)

Olisin laittanut Melovinin mustiin hevosiin mielelläni, mutta eilen selvinnyt finaalin esiintymisjärjestys ei puolla sitä. Ukraina on nimittäin finaalissa esiintymisvuorossa numero 1. Se ei ole viisuhistoriassa ollut koskaan hyvä paikka. Olen harmissani Melovinin puolesta, mutta nyt on aika pistää sellainen show pystyyn, että viisuhistoria saa kyytiä. Biisi ja esitys ovat mielestäni yhdessä kenties viisujen paras paketti.

OMA VEIKKAUS: Sijoille 6-12.

Loppusanat

Finaali tulee joka tapauksessa olemaan upea. Se tulee sisältämään paljon hienoja esityksiä ja tunteikkaita biisejä. Se tulee toivon mukaan sisältämään myös paljon yllätyksiä. Kuten Ukrainalle viisut vuonna 2016 voittanut Jamala joskus sanoi: The best thing about Eurovision, is its unpredictability.

Palataan huomenna jälleen asiaan. Silloin on luvassa finaalin ja lopputulosten jälkipuintia! Nyt, viettäkää ihana lauantai ja nauttikaa viisuhuumasta täysin rinnoin, sitä on tarjolla vain kerran vuodessa! <3

-Laurell

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *