Yleisökikkoja, pyroja – ja lisää yllätyksiä!

Kovaa kilpailua finaalipaikoista

Hello wonderful people! Eilen, torstaina oli tämän vuoden Euroviisujen 2. semifinaalin aika. Ennakkoon tuli arveltua, että kilpailu tulee olemaan tiukkaa ja sitä se olikin. Hyvin tasainen, joskaan ei niin korkeatasoinen pläjäys.

Tässä kirjoituksessa on jälleen aika käydä semifinaali läpi esitys esitykseltä, annan myös kouluarvosanan jokaiselle esitykselle. Arvosana koostuu biisistä, livelaulannasta, visuaalisesta ilmeestä yms.

Finaaliennakko tulee näkemään päivänvalon huomenna!

Toisen semin yhteenveto

(all photos: Thomas Hanses (eurovision.tv))

1. Norja (Alexander Rybak – That’s How You Write A Song) (jatkossa)

Viulumies on palannut! Alexander Rybak voitti Euroviisut vuonna 2009 kappaleellaan ”Fairytale” ollen täysin ylivoimainen. Tänä vuonna hän teki paluun viisulavalle ja saavutti jälleen finaalipaikan, joskaan ei taida voitosta tänä vuonna kamppailla.

Rybakin esitys oli aika pitkälti sellainen, mitä osattiin odottaa. Minuun se ei vedonnut lainkaan. Rybak soitteli esityksessä näkymättömiä rumpuja ja tanssi kuin viimeistä päivää, mutta esitys yhdistettynä heikohkoon biisiin toi mieleen lähinnä lastenohjelman välipläjäyksen.

ARVOSANA: 6,5

2. Romania (The Humans – Goodbye) (ei jatkossa)

Soft rockia yhdistettynä mallinukkejen keskellä tepasteluun; siitä oli tämän vuoden viisujen Romanian esitys tehty. Esitykseltä odotettiin paljon ensimmäisten harjoitusklippien perusteella, mutta esitys ei lunastanut niitä millään tavalla. Romania jäi ulos finaalista, ja täysin ansaitusti.

Suurin ongelma esityksessä oli selkeästi se, että heidän edustuskappaleensa ”Goodbye” on vain aivan järjettömän tylsä ja puuduttava. Hieman rock-musiikkiin kallistuvaa musiikkia esittävä yhtye ei onnistunut lainkaan, livelaulantakin jätti parantamisen varaa.

ARVOSANA: 5,5

3. Serbia (Sanja Ilic & Balkanika – Nova Deca) (jatkossa)

Yllätyksiä pyysin ja yllätyksiä jälleen tarjottiin! Serbian finaalipaikka oli varmasti lähes jokaiselle yllätys. Varsinkin kun kappale on todella kummallinen. Se on kuin 3-4 eri kappaletta olisi lyöty päällekkäin, muodostaen vain erittäin sekavan kokonaisuuden.

Positiivisia puolia on esityksessä ja kappaleessa vähän, mutta niitä kuitenkin löytyy. Koko nelikko laulaa erittäin hyvin livenä, toinen iso posi tästä esityksestä on visuaalinen ilme. Valot ja puvustus toimivat erinomaisesti yhteen. Biisi ei tule kantamaan Serbian viisuesitystä kovinkaan pitkälle, mutta finaalipaikka on jo erittäin hyvä saavutus.

ARVOSANA: 7+

4. San Marino (Jessika feat. Jenifer Brening – Who We Are) (ei jatkossa)

Kirkkaita valoja, mimmiräppiä ja robotteja. Aika mielenkiintoinen kombo, mutta näitä kaikkia San Marinon tämänvuotinen viisuesitys sisälsi. Itse odotin esitykseltä paljon, onhan kappale ehdottomasti yksi suosikeistani. Esitys ei lunastanut odotuksiani kuitenkaan lainkaan.

Jessikan livelaulanta oli suoraan sanottuna aivan järkyttävää kuunneltavaa. Kuulosti siltä, että etenkin kertosäe oli liian vaikea laulettava Jessikalle, vaikka hän sen kyllä mukiinmenevästi esitti oman maansa karsinnassa. Vierailija Jenifer Brening veti oman osuutensa ihan kohtuullisen hyvin, mutta valitettavasti yksinkertaisesti heikon livelaulannan ja tylsähkön esityksen myötä San Marino jäi jälleen kerran finaalin ulkopuolelle.

ARVOSANA: 6

5. Tanska (Rasmussen – Higher Ground) (jatkossa)

Pyysin kaikkia Suomen Game of Thrones -faneja kuulolle puhuessani tästä esityksestä. Ilmeisesti te olitte kuulolla, sillä Tanskan partajumala Rasmussen eteni kuin etenikin viisufinaaliin. Esitys oli hyvin samankaltainen kuin maan omassa karsinnassa helmikuussa, mutta sitähän ei tietysti suurin osa viisuyleisöstä ole nähnyt.

Rasmussen lauloi esityksen alussa hieman epävarmasti, mutta biisin edetessä laulu alkoi kulkemaan tunnetun hyvin. Sen sijaan taustalaulajat vetelivät aivan puuta heinää, se on asia, joka on pakko saada korjattua lauantaille, jos Tanska tahtoo menestyä. Esitys on hieman tylsä, joskin teemaan sopiva. Ansaitusti finaalissa.

ARVOSANA: 8-

6. Venäjä (Julia Samoylova – I Won’t Break) (ei jatkossa)

Voi, voi ja vielä kerran voi. Nyt kuule Veli Venäjä veditte niin rajun rimanalituksen, että oksat pois. Venäjän edustaja Julia Samoylovan piti edustaa maataan jo viime vuonna, mutta hänellä oli voimassa oleva matkustuskielto isäntämaa Ukrainaan, joten Venäjä vetäytyi viisuista kokonaan. Tänä vuonna Julia pääsi kuitenkin toteuttamaan unelmansa, joka onkin se ainoa positiivinen ja sympaattinen puoli tässä casessa.

Puhutaan suoraan. Biisi on aivan järkyttävän huono. Siitä ei löydy _mitään_ hyviä puolia. Esitys oli todella kehno niin ikään. Julian livelaulanta ei myöskään päätä huimannut. Ensimmäistä kertaa tämän vuoden viisuissa mietin tätä katsoessani, että ”voisiko tämä jo loppua”. Julia on erittäin symppiksen oloinen tyyppi ja hänellä on hieno tarina (siitä ainoa plussa), mutta biisi ja esitys olivat tämän vuoden viisujen surkeimmat. Valitettavasti.

ARVOSANA: 4+

7. Moldova (DoReDos – My Lucky Day) (jatkossa)

Ladies and gentlemen (and obviously everything in between), tässä on vuoden 2018 Euroviisujen ehkäpä sympaattisin esitys. Moldova oli jo viime vuonna mukana viisuissa hieman ”hauskalla” biisillä ja jatkoi samalla linjalla myös tänä vuonna. Miksipäs ei, finaalipaikka taskussa jälleen.

DoReDos on erittäin dynaaminen trio, jonka esiintymistä on ilo katsella. Biisi ei ole ihmeellinen, mutta esitys on todella hieno ja tarkkaan mietitty. Juurikin se on syy siihen, miksi Moldova tulee taistelemaan top 15 -paikoista lauantain finaalissa.

ARVOSANA: 9

8. Alankomaat (Waylon – Outlaw in ’Em) (jatkossa)

Countrya Euroviisuissa vuonna 2018? No miksipäs ei! Waylon on erittäin kokenut ja meritoitunut laulaja-lauluntekijä, joka edustaa maataan jo toista kertaa. Viimeksi hän oli 1/2 osa The Common Linnets -duosta, joka sijoittui vuoden 2014 viisuissa toiseksi kappaleellaan ”Calm After The Storm”. Nyt Waylon valtaa viisustagen sooloartistina.

Olen niin onnellinen ja tyytyväinen, että Waylon selvitti tiensä finaaliin! Waylon veti upeasti ja show on mielestäni hieno, monista negatiivisista kommenteista huolimatta. Biisi ”Outlaw in ’Em” on todella hyvä ja mielenjäävä. Waylon voi olla yksi finaalin vaarallisimpia mustia hevosia, watch out!

ARVOSANA: 9,5

9. Australia (Jessica Mauboy – We Got Love) (jatkossa)

Australia on jälleen kerran viisufinaalissa. Jessica Mauboy on jo kokenut artisti, jolla on kokemusta myös viisulavalta; hän esiintyi vuoden 2014 finaalin väliajalla. Tänä vuonna hän on hurmaamassa Eurooppaa viisukilpailijana, popkappaleellaan ”We Got Love”.

Jessica on yksi tämän vuoden vahvimmista live-esiintyjistä. Ennen kaikkea kontaktin ottaminen yleisöön on Jessicalla hallussa paremmin kuin kellään muulla tämän vuoden kilpailijalla. Biisi ei ole kummoinen, mutta se on riittävä top 10 -taisteluun. Höystettynä tietenkin loistavalla Jessica Mauboylla!

ARVOSANA: 8,5

10. Georgia (Iriao – For You) (ei jatkossa)

Etnoa ja jazzia yhdistelevä yhtye Iriao valittiin Georgian viisuedustajaksi maaliskuussa. Se herätti viisufanien keskuudessa erilaisia mielipiteitä. Toiset pitävät kappaletta ”For You” mestariteoksena, jotkut vihaavat sitä. Kyseessä on muuten ensimmäinen kerta, kun viisulavalla kuullaan täysin georgiankielinen kappale.

Valitettavasti tämä ei vain toiminut. Ei sitten millään tavalla. Olen itse musiikin suhteen hyvin kaikkiruokainen ja yritän aina löytää huonoistakin biiseistä ne hopeareunukset, mutta valitettavasti tästä sitä oli hyvin vaikeaa löytää. Esitys oli yhtä tylsä kuin biisikin. Ei missään nimessä ansainnut paikkaa kovatasoisessa finaalissa.

ARVOSANA: 4,5

11. Puola (Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up) (ei jatkossa)

Puolan jäämistä finaalin ulkopuolelle pidettiin suoranaisena farssina viisufanien keskuudessa. Puhuttiin jo siitä, kuinka ”Poland has been robbed”. Minua tulos ei yllättänyt millään tasolla.

Biisi on ihan kelpo EDM-jumputus, mutta sellainen ei vain kanna Euroviisuissa. Varsinkin, jos solisti laulaa aivan miten sattuu. Se tämän esityksen kompastuskivi olikin. Lukas Meijerillä oli suuren suuria vaikeuksia pysyä nuotissa ja kun esitys ei muutenkaan ollut ihmeellinen, ei Puolalla ollut mitään asiaa finaaliin.

ARVOSANA: 6-

12. Malta (Christabelle – Taboo) (ei jatkossa)

Tabuista puhuminen onkin aikamoinen tabu. Taboo -nimistä kappaletta ei ole viisuissa koskaan ollut, enkä usko, että tuleekaan. Kappale ei oikeastaan suoranaisesti edes kerro tabuista, mikä on aika jännä yksityiskohta. Esitys oli vahva, mutta se ei riittänyt viemään Maltaa finaaliin.

Biisi oli vain yksinkertaisesti liian ponneton. Esitys oli hieno ja Christabelle lauloi ihan kelvollisesti, biisi vain jäi liian vaisuksi. Kun LED -screenejä ei tänä vuonna ole tarjolla isäntämaan puolesta, on moni maa tuonut ne kisoihin itse. Myös Malta. Screeneistäkään ei ollut nyt apua.

ARVOSANA: 7,5

13. Unkari (AWS – Viszlat Nyar) (jatkossa)

Suuria tunteita, massiivisia tunteita, voisi sanoa. Niitä tarjoaa Unkarin metallipläjäys ”Viszlat Nyar”. Pyroille löytyi myös torstain semifinaalissa käyttöä, AWS käyttikin niitä oikein olan takaa. Finaalipaikka taskussa ja delegaation edustajan mukaan myös keikka yhdellä maailman suurimmista metallifestivaaleista Wacken Open Airilla.

Metalli puri selkeästi. Se ei musiikillisesti pure minuun välttämättä niin vahvasti, mutta musiikki on aina silloin lähellä sydäntä, jos siitä välittyy tunne läpi. Ja tästä se välittyy todella vahvasti. Livelaulannasta nyt on vaikea antaa arvioita, kun en mikään heviörinän ammattilainen ole, mutta esitys meni kaikin tavoin putkeen Unkarin osalta.

ARVOSANA: 8

14. Latvia (Laura Rizzotto – Funny Girl) (ei jatkossa)

Eilisessä ennakossa tuli hehkutettua, kuinka Bond-teema tulee siivittämään Latvian hyvään viisumenestykseen tänä vuonna. Niin ei kuitenkaan tapahtunut, omaksi ja monien muiden yllätykseksi Laura Rizzotton tie tyssäsi jo semifinaaliin.

Siihen on kuitenkin selvä syy. Laura on erinomainen laulaja, mutta eilinen esitys livelaulannan osalta meni häneltä kyllä aivan totaalisesti vihkoon. Oliko syy Laurassa vai kenties korvamonitoreissa? Who knows. Se ei kuitenkaan valitettavasti muuta sitä faktaa, että Latvian viisumenestys jäi todella isoksi flopiksi ja nyt on todella ison mietinnän paikka.

ARVOSANA: 6

15. Ruotsi (Benjamin Ingrosso – Dance You Off) (jatkossa)

Ruotsilla on aina ajan hermolla oleva biisi. Tänä vuonna heillä on sen lisäksi yksi visuaalisesti näyttävimmistä esityksistä, höystettynä Benjaminin upealla soundilla. Ruotsi on (uuullatuuus) finaalissa ja tulee taistelemaan top 10 -paikoista, kenties jopa top 5 -paikoista.

Moni syyttää Ruotsia siitä, ettei kappaleessa ole ”mitään originaalia”. En itse näe sitä ongelmana. Arvostan aina suuresti, kun joku uskaltaa tehdä jotain omintakeista ja erilaista, mutta viisut tarvitsevat myös hyvää poppia. Sitä tämä Ruotsin kappale todella on. Kuten sanottua, Benjaminilla on aivan ihana lauluääni ja hän laulaa todella hyvin livenä. Myös kamerakontakti on ensiluokkaista.

ARVOSANA: 9+

16. Montenegro (Vanja Radovanovic – Inje) (ei jatkossa)

Balkanballadit ovat sulattaneet viisufanien sydämiä jo vuosien ajan, Montenegro haki juurikin sitä tämänvuotisella kappaleellaan ”Inje”. Se ei kuitenkaan onnistunut tehtävässään, vaan lässähti ja jäi finaalin ulkopuolelle.

Vanja lauloi livenä ihan kohtuullisen hyvin. Esitys oli kuitenkin todella tylsä, kappaleesta puhumattakaan. Se ei vain yksinkertaisesti yllä parhaiden balkanballadien tasolle. Niistä esimerkkinä voisi olla Montenegron vuoden 2015 edustuskappale ”Adio”, joka oli kerrassaan upea kokonaisuus. Tämä ei sitä ollut. Ei todellakaan.

ARVOSANA: 6

17. Slovenia (Lea Sirk – Hvala ne) (jatkossa)

Slovenia lähti tämän vuoden viisuihin pitkästä aikaa täysin sloveniankielisellä kappaleella. ”Hvala ne” sisältää asennetta ja girl poweria, jolla voidaan menestyä viisuissa erittäinkin hyvin. Tarkempi menestys selviää lauantaina, mutta ainakin finaalipaikka on jo taskussa.

Itse pidän Lean kappaleesta paljon ja pidin myös live-esityksestä. Lea aiheutti live-yleisölle ja kotikatsomoille sydämentykytyksiä nerokkaalla trickillä, jossa musiikki pysähtyi, Lea tanssijoineen näytti hyvinkin ”hätääntyneeltä” ja hän pyysi yleisöä taputtamaan hänelle rytmiä. Musiikki palasi muutamien sekuntien päästä ja oli nopeasti selvää, että kyseessä todellakin oli vain temppu. Todella, todella nerokas temppu se olikin. Hyvä esitys Lealta muutenkin.

ARVOSANA: 9

18. Ukraina (Melovin – Under The Ladder) (jatkossa)

Ukrainan Melovin on kuulunut suosikkeihini alusta lähtien ja se kuuluu suosikkeihini edelleen. Odotin Melovinin esitystä kuin kuuta nousevaa, hän lunasti kyllä minun ja myös koko Euroopan odotukset upealla esityksellään.

Melovinin esitys alkoi hänen nousemisella haudasta, joka onkin hänen flyygelinsä. Esityksen lopussa flyygelille johtavat portaat syttyvät liekkeihin, joka luo upean efektin Ukrainan esitykseen. Melovin lauloi alun epävarmuuden jälkeen hyvin, lausuminenkin oli nyt kohdallaan. Ukraina sai finaaliin epäonnisen esiintymisvuoron numero 1, mutta tulee silti menestymään hyvin. Ainakin toivottavasti.

ARVOSANA: 9,5

Loppusanat

Toinen semifinaali oli selkeästi enemmän upeiden visuaalisten esitysten kamppailua, kun taas tiistainen ensimmäinen semi oli biisien välistä kilpailua. Voiton veivät 10 Euroopan mielestä parasta esitystä ja heistä löytyy varmasti kovia haastajia lauantain finaaliin.

Palataan asiaan huomenna finaaliennakon kera!

-Laurell

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *