Suuria tunteita ja lisää yllätyksiä?

2. semifinaali 10.5.

Tasaista vääntöä, kuka selviää haasteesta?

Euroviisujen lauantaiseen finaaliin on selvillä jo 16 maata. Ensimmäisestä semifinaalista päässeet Israel, Tšekki, Albania, Viro, Suomi, Liettua, Irlanti, Itävalta, Bulgaria ja Kypros, niin sanotut Big 5 -maat Italia, Saksa, Ranska, Espanja ja Iso-Britannia, sekä isäntämaa Portugali.

Tälle kovalle joukolle haetaan 10 lisäkilpailijaa tänään, kun 18 uutta esitystä astuu Euroviisulavalle. Taso ei ole ennakkoon läheskään niin kova kuin ensimmäisessä semifinaalissa, mutta tiukkaa kilpailu tulee kuitenkin olemaan.

Toisen semifinaalin suurimmat suosikit ovat Australian Jessica Mauboy kappaleellaan ”We Got Love”, Norjan Alexander Rybak kappaleellaan ”That’s How You Write A Song”, sekä Ruotsin Benjamin Ingrosso kappaleellaan ”Dance You Off”. Myöskin Ukrainan Melovin kappaleellaan ”Under The Ladder” on erittäin todennäköinen finalisti.

Itse tahtoisin ehdottomasti myös nähdä Alankomaiden Waylonin jatkossa. Hänen country-rock -kappaleensa ”Outlaw in ’Em” on ollut yksi suurimmista suosikeistani alusta lähtien. Mielelläni päästäisin myös San Marinon Jessikan jatkoon, mutta se lienee hyvin epätodennäköistä.

Alta veikkaukseni toisen semifinaalin jatkoonmenijöistä. Muistuttelen jälleen sitä, että nämä eivät edusta täysin omia mielipiteitäni parhaista kappaleista, vaan ovat yhdistelmä omaa intuitiotani ja todennäköisyyslaskentaa.

JATKOON PÄÄSEVÄT MAAT

Norja (Alexander Rybak – That’s How You Write A Song)

Norjalle riittää tänä vuonna kaksi sanaa viemään sen finaaliin oikeastaan yksinään. Nämä sanat ovat ”Alexander” ja ”Rybak”. Rybakin paluuta Euroviisuihin ollaan odoteltu viisufanien keskuudessa kuin kuuta nousevaa ja nyt kun se tapahtuu (joskin erittäin heikolla kappaleella), se tulee riittämään jopa top 10 -sijoituksiin.

Ukraina (Melovin – Under The Ladder)

Liekehtivä piano, jenkkiläistyyliset taustalaulajakoreografiat ja lasisilmä. Siinä hieman jotakin, mitä odottaa Melovinin esitykseltä. Kappale ”Under The Ladder” on erinomainen ja se pääsee livenä vielä aivan uusiin sfääreihin. Melovinilla on ollut suuria vaikeuksia englannin lausumisensa kanssa (hän ei myöskään puhu sanaakaan englantia), mutta selvästi siinä ollaan menty eteenpäin ja se ei viisuissa tunnetusti muutenkaan mikään valtava ongelma ole. Ukraina pääsee jälleen kerran nauttimaan finaalipaikasta.

Australia (Jessica Mauboy – We Got Love)

Australian viisumenestys on ollut erinomaista sen ensimmäisestä osallistumiskerrasta lähtien (2015). Tänä vuonna ei sovi aivan samanlaista menestystä odotella kuin esimerkiksi vuoden 2016 kakkossija. Jessica Mauboy on kuitenkin karismaattinen esiintyjä, jolla on riittävän vahva biisikin. Australia tulee taistelemaan tiukasti top 10 -sijoista, ollen myös selkeä jatkoonmenijä tästä semifinaalista.

Ruotsi (Benjamin Ingrosso – Dance You Off)

Missään muussa maassa koko maailmassa viisuihin ei panosteta niin paljoa kun Ruotsissa. Se on ollut asian laita jo vuosikaudet. Tänäkin vuonna Ruotsin karsinta Melodifestivalen tuotti toinen toistaan upeampia kappaleita ja esityksiä, voittajaksi valikoitui Benjamin Ingrosso. Ingrosson kappale ”Dance You Off” on erittäin nykyaikainen ja tarttuva, esitys on hieno LED-screeneineen ja upeine valoineen. Ruotsi menee jälleen kerran finaaliin ilman mitään ongelmia.

Alankomaat (Waylon – Outlaw in ’Em)

Alankomaat on ollut viisuhistoriassa jollakin tapaa aina hieman outolintu. Se lähtee viisuihin usein hyvin massasta poikkeavalla biisillä/artistilla ja tämä vuosi ei tee tuosta säännöstä poikkeusta. Countrymusiikkia ei olla ainakaan liikaa kuultu viime vuosien viisuissa, joten Waylon on tuore tuulahdus vanhoilta hyviltä ajoilta Euroopan korville. Uskallan veikata myös Waylonia jatkoon.

Unkari (AWS – Viszlat Nyar)

Jos ei olla countrya liikaa kuultu viisuissa, niin ei olla kyllä myöskään metallimusiikkia. Sitä tarjoaa unkarilaisyhtye AWS, jonka biisi kertoo raskaasta tyylistään huolimatta; kesästä. ”AWS” todellakin sille ajatukselle. Unkarilla ei pitäisi olla jatkoomenon suhteen ongelmia, sillä kuten Suomen Lordi aikoinaan näytti, hieman raskaampi musiikki puree viisuissa aina. Joskaan tällä ei aivan voittoon saakka mennä.

Tanska (Rasmussen – Higher Ground)

Nyt kaikki Game of Thrones -fanit hereille, the winter is coming! No ei nyt aivan, mutta Tanskan Rasmussen tarjoaa kuitenkin hyvin GoT -henkisen esityksen viikinkiteemoineen. Kappale on kaikesta huolimatta tarttuva ja Rasmussen laulaa erittäin hyvin myös livenä. Käy kovaa taistelua finaalipaikasta, mutta uskon, että sinne selviytyy.

Latvia (Laura Rizzotto – Funny Girl)

Lisää Bond-teemaa. Tiistaisen semifinaalin Belgian esitys ei Eurooppaan purrut, mutta Latvian ”Funny Girl” vie Bond-teeman vielä askeleen eteenpäin. Bluesrytmi ja harmoninen melodia, niistä on Latvian edustuskappale tehty. Kappale taistelee tiukasti finaalipaikasta, mutta selviytyy sinne loistavan vokalistinsa ansiosta.

Moldova (DoReDos – My Lucky Day)

Ennen ensimmäisiä viisuharjoituksia en olisi ikimaailmassa uskonut päästäväni Moldovan trioa jatkoon, mutta live-esitys on sen verran hauska, että se tulee kuin tuleekin riittämään finaalipaikkaan. Kappale ei todellakaan ole yhtä ”hassunhauska” kuin viime vuoden ”Hey Mamma”, mutta Moldova jatkaa kuitenkin finaalissa.

Malta (Christabelle – Taboo)

”Sticks and stones, won’t break my soul”. Hieman muunneltu versio siitä niiiiiin ylikäytetystä fraasista. Ylikäytetyltä kuulostaa myös Maltan kappale ”Taboo”. Se ei yksinkertaisesti tarjoa mitään uutta, mutta se on kuitenkin tarpeeksi keskinkertainen, että se näyttävän esityksen kera tulee riittämään finaalipaikkaan juuri ja juuri.

Loppusanat ja odotukset toisesta semistä

Voisi sanoa, että ensimmäinen semifinaali heitti riman aika korkealle. Aivan tuota rimaa tuskin tullaan toisen semifinaalin puitteissa ylittämään, mutta kovaa kilpailua ja hienoja esityksiä tullaan varmasti myös torstaina näkemään.

Erikoisefektit näyttelevät suurta roolia myöskin tässä toisessä semifinaalissa, etenkin nyt, sillä biisien taso ei pääse tiistain tasolle. Tästä semistä saadaan kuitenkin 10 kovaa kilpailijaa lauantain finaaliin.

Palataan asiaan huomenna 2. semifinaalin jälkipuinnin kera!

-Laurell

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *